Waardevol teamuitje

We hadden met ons team van 8 dames bedacht dat we wel eens paardencoaching wilden ervaren. Voor de meesten van ons was dat best een spannend idee: Wat stond ons te wachten?

Om de beurt mochten we met het mooie zwarte paard, Rik, een rondje door de bak lopen. Dat was al een hele ervaring: In hoeverre leidden wij het paard of liepen we met hem mee? Gaven wij het paard de ruimte of hielden we hem strak?
Vervolgens gingen we als team de bak in, waar Rik vrij rondliep. We kregen een paar opdrachten die ons inzicht gaven in de verhoudingen binnen ons team. Tot slot was er weer een individuele opdracht: Proberen om Rik in beweging te krijgen. Ook dat was bijzonder: hoe reageert een paard op jouw aansporingen om te gaan lopen? Loop je mee, of blijf je rustig in het midden staan en laat je door je houding en stem merken wat je van hem verwacht?

Hoewel het paard bij sommige collega’s wat onverwachte bewegingen maakte, zorgde Pia ervoor dat we rustig en met zelfvertrouwen konden reageren.

Heel bijzonder om te ervaren wat de wisselwerking tussen paard en mensen is. Een mooie manier om met je team meer over jezelf en elkaar te leren.

Team VVE-coaches, Almere.

Twee uitersten van mezelf

Na alweer enige tijd bij een psycholoog in behandeling te zijn geweest had ik het gevoel stil te staan. De gesprekken waren prettig, maar verder gebeurde er niet zo heel veel.

Via via hoorde ik over paardencoaching en ik dacht dat dat misschien wel goed voor me was, wellicht zou dit de impasse kunnen doorbreken. En of het dat gedaan heeft! Ik voelde me direct op mijn gemak bij Pia. Ze vertelde wat er zou gaan gebeuren. Ik ben niet helemaal op mijn gemak bij paarden, zelfs een beetje angstig. Ze zijn zo groot en ik kan moeilijk inschatten wat ze gaan doen. Maar door Pia haar uitleg voelde ik me rustig.

Toen we het paard gehaald hadden en we bij de bak stonden, werd ik wel zenuwachtig maar dat was niet door het paard maar meer voor wat het me zou laten zien. Het is moeilijk te omschrijven, ik vond het heel bijzonder te zien hoe het paard op me reageerde, het liet me twee uitersten in mijzelf zien. Pia vertelde me ondertussen wat zij zag en stelde me goede vragen.

Ik heb veel inzichten gekregen en ik de spiegels die het paard me heeft voorgehouden hebben me letterlijk een beeld gegeven van hoe ik me gedraag. Het is nu ruim een week geleden en ik heb in die week weer stappen gezet! Heel hartelijk dank Pia, voor jouw mooie inzichten en hulp!

Lang geleden dat ik me zo rustig voelde

Samen met een goede vriendin meldde ik mij bij Pia voor een paardencoaching. Op een prachtige locatie zou, zo bleek later, een bijzondere ervaring voor mij plaatsvinden.

Na de eerste kennismaking met Pia en een fijne uitleg over het gedrag en de eigenheid van paarden gingen we op weg naar Larry. Een lief, niet al te groot dier, dat vrij sensibel bleek te zijn. Ook zonder ervaring met paarden werd ik niet ‘bang’ van hem. Met de uitleg dat paarden letterlijk spiegelen en niet oordelen, maar spanning kwijt willen, stapte ik binnen de buitenbak. Daar stond ik, alleen met Larry en binnen 3 minuten werd ik zodanig met mijzelf geconfronteerd, zonder druk of dwang, dat ik huilde. Nou moe, Larry wist volledig langs mijn verdediging te gaan en liet zich niet voor de gek houden.

Pia beschreef op een respectvolle wijze wat er hier gebeurde. Ze stelde de juiste vragen en beschreef wat zij zag. Dat maakte voor mij dat ik de ervaring toe kon laten en in een uur tijd mezelf weer kon zien en ervaren. Weer naar huis, was ik vol gedachten en een glimlach. Het is lang geleden dat ik me zo rustig voelde van binnen.

Ik zou iedereen een sessie met Pia en Larry gunnen!

Carola, GZ psycholoog

Ontzettend bijzonder

Ik vond de sessie zo ontzettend bijzonder . Had er al vaker over gelezen en dan blijkt het in het echt ook zo te gaan. Het gevoel dat paard Belle mij gaf is zo’n eerlijk, diep en liefdevol gevoel. Die geborgenheid die zij gaf is iets waarvan je het bestaan niet altijd weet maar als het er is, herken je het en is het een van de mooiste gevoelens in ons bestaan.
Wellicht is de opening gemaakt met de beslissing een coachsessie te boeken. Je openstellen is zeker handig want dan kan er iets gebeuren denk ik…of ja zo was het bij mij.

Jij gaf daar zeker ruimte voor dus die kwetsbaarheid tonen was in jouw bijzijn niet moeilijk. Dankjewel daarvoor.
En nu, dus enkele weken daarna, merk ik op meerdere momenten in mijn leven dat ik er profijt van heb.
Dat is echt heel fijn want dan kun je verder.

Bijzonder vriendinnen uitje

Wat een topmiddag hadden wij bij de paardencoaching met behulp van Pia. Terwijl wij, drie vriendinnen, één voor één de bak in gingen met Larry, het paard en wij ontdekten dat het paard bij dezelfde opdrachten heel verschillend op elk van ons reageerde, gaf Pia op de achtergrond telkens rustig uitleg wat het gedrag kon betekenen en vroeg ons of we die betekenis herkenden. Zo leerden we zowel over onszelf en over elkaar. Zo bijzonder! Nooit geweten dat een paard je zo duidelijk kan spiegelen. Van harte aanbevolen dus, echt niet alleen als je problemen hebt maar zeker ook als leuk uitje met vriendinnen. Nogmaals dank, Pia! 

Bijzonder, confronterend maar ook troostend

Samen met mijn drie collega’s van het Longfonds hebben we voor mijn 12,5 jarig jubileum individuele sessies met elkaar gedeeld.

De twee paarden waren uniek in wat ze lieten zien. Wat een prachtige spiegels, die je liefdevol bewust maken van o.a. hoe je dingen aanpakt, hoe je in het leven staat, of wat voor thema’s er spelen op dit moment.

Het was bijzonder, soms confronterend, maar ook troostend.
Pia haar begeleiding was oprecht en duidelijk.

In 2019 ga ik zeker nog een verdiepende sessie doen om verder te werken aan mijn verworven inzichten.

Dank voor deze unieke ervaring!

Duidelijkheid in gemis en verlangen

Vol spannende verwachting ging ik, samen met een vriend, naar Pia toe. Het prachtige paard Zhin was uitgekozen om ons gedrag te spiegelen. Heel bijzonder, hoe hij bij mij duidelijk ander gedrag vertoonde dan bij mijn vriend. Anders gezegd: het paard focust dus inderdaad uniek op jou als tijdelijk kuddelid. Dankzij Pia’s uitleg, respectvolle open vragen en suggesties werd mij – via Zhin – duidelijk hoe ik in het leven stond, wat ik miste en waar ik naar verlangde. En dat werkt nu, weken later, nog steeds na. Zeer aanbevolen, als je meer zelfinzicht wilt krijgen.

– Irene, 65 jaar

Oersterk en vrij

Het heeft al heel veel met me gedaan. Die inzichten, wat bijzonder wat een paard je kan laten zien.

Ik heb op donderdag mijn sessie gehad en donderdag en vrijdag in de ochtend ervoer ik wat lichamelijke klachten, oa buikpijn, zwak op mijn benen staan, ik voelde me klein.

Wat er later op de vrijdag ochtend precies gebeurde weet ik niet, maar ik kreeg een enorme kracht. Ik voelde me oersterk en vrij. Dat was zo’n vreemde gewaarwording maar o zo’n fijn gevoel.

Ik kan mijn pijn denk ik nu ook wel beter loslaten. Het is in ieder geval heel apart. Ik heb nu ook heel sterk het gevoel wat het begrip loslaten inhoud. Los zijn van elkaar en toch samen.

Heel hartelijk bedankt Pia.

Bijzondere teambuilding activiteit

Met het team van 5 man gingen we richting de manege zonder enige verwachting. Gaan wij paardrijden? Gaan wij het paard coachen of gaan wij paarden bestuderen in hun gedrag? Nee, heel kort door de bocht, gaat het paard ons coachen in hoe wij fungeren als een team. Samenwerking is in deze sessie echt een sleutelwoord geweest waarbij de valkuilen maar ook de sterke kanten van ons team naar voren kwamen. Op een speelse wijze aan opdrachten leer je welke natuurlijke rollen ieder teamlid aanneemt, hoe krachtig je bent als een geheel en hoe dit ook binnen je eigen organisatie overkomt.

Pia is een coach die rust uitstraalt, beheersing van de materie heeft en de observatie tijdens de sessie op een neutrale manier bespreekt. Was een fantastisch teambuilding activiteit. Dank aan Pia en Urban – het paard – voor een aangename sessie!

Groet,

PMO team – Leaseplan Nederland

Plezierig en leerzaam

Tijdens de opleiding tot paardencoach heeft Pia mij, en op mijn verzoek, mijn vriendin Christien gecoacht. De reden dat ik haar had gevraagd om mijn vriendin bij haar sessie te begeleiden is omdat ik haar als coach, tijdens mijn sessie, als zeer plezierig en leerzaam heb ervaren. Zij stelt de juiste vragen en doet goede suggesties. Zij benoemde wat ik onbewust al wist. Zij heeft de kracht van het coachen met een paard goed naar voren gebracht door de gespiegelde beelden naar juiste indrukken te vertalen.

Teja, psycholoog en coach